Szomjas Utazó

RAMOS GIN FIZZ

Ezt a koktélt "rázzák" a leghosszabb ideig a világon.

2020. június 05. - Orosz Bogi

New Orleansról először a jazz jut eszünkbe, de híres még a gasztronómiájáról, a gyarmati korban épült, bohém francia negyedéről. Itt született Louis Armstrong, innen terjed el a Gospel mise és rengeted amerikai filmet forgattak a vársoban. Szintén New Orleans érdekessége, hogy  itt készítették el először a világ leghosszabb ideig rázandó koktélját, a Ramos Gin Fizz-t.

Az ital 1888-ban született. Henry C. Ramos bártender a saját bárjában az Imperial Cabinet Salon-ban készítette először, amelyet eredetileg New Orleans fizz-nek neveztek. A szesztilalom előtt az ital népszerűsége egyre terjed. Az egyediségét az is jelentette, hogy kivételesen hosszú ideig, 12 percig kellett shakelni, hogy a tojásfehérje megfelelően kemény legyen az ital tetején. A hagyomány szerint az 1915-es karnevál idején Henry C. Ramos bárjában 32 bártender felváltva shakelt, hogy minden ünneplő vendég tökéletes Ramos fizz-zel koccinthasson.

Az ital receptje a bár 1920-as bezárásig titkos maradt, de ma már a világ sok híres bárjában istenien tudják elkészíteni.

20191224_165119.jpg

Összetevők:

0,4 cl Gin

1,5 cl friss citrom lé

1,5 cl friss lime lé

0,2 cl cukor szirup (agavé szirup)

3 csepp narancsvirág víz

3 csepp vanília kivonat

1 tojás fehérje

0,6 cl tejszín

Szódavíz spritz az ital tetejére

Elkészítés: Az összes összetevőt, kivéve a szódavizet, öntsd egy jéggel teli shakerbe. Ha nem is 12 percig, de jó néhány percig shakeld az italt (ha a spirálszűrőd rugóját beleteszed a shakerbe, krémesebb italt készíthetsz). Majd dupla szűrővel, hogy jégdarabok ne essenek bele az italba, szűrd át egy long drinkes pohárba és töltsd fel egy kis szódával.

Ezt az itat elsősorban rutinosabb koktélkészítőknek ajánlom otthoni koktélozáshoz. Ha még kevésbé érzed magadat magabiztosnak, akkor kérd inkább kedvenc koktélbárodban és figyeld a bártendert, hogyan is csinálja ezt az remek, krémes és egyben frissítő italt. Budapesten finom Ramos Gin Fizzt ihatsz, például a GoodSpirit Bárban.https://goodspiritbar.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szomjasutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3715742910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása