Szomjas Utazó

A koktélkészítés az ízek harmóniájának művészete.

2017. szeptember 29. - Orosz Bogi

Bárhogy is késztünk el egy italt, lehet ez egyszerű vagy szofisztikált koktél, a lényeg az ízek harmóniája. Ha ez felborul hiába is használunk minőségi alapanyagokat vagy kiegészítőket rossz italt kapunk, amit kevésbe tudunk értékelni és élvezni.

Figyeljünk az ízek harmóniájára. A koktélkészítés egyik sarkalatos pontja az erős és könnyű, a savanyú és édes, vagy keserű ízek kapcsolatának megértése és szabályozása.

A "erős" kifejezés az ital fő alkoholjára, az alapszeszre és annak mennyiségére vonatkozik. (Például vodka, rum, gin; whisky) A "könnyű" alatt pedig az alacsonyabb alkoholtartalmú italokat értjük. (Például likőrök, vermouthok, pezsgők). A "savanyú" főleg citrusféléket, például citromot vagy lime-ot jelenti; és az "édes" pedig a cukorot és a szirupot, vagy a likőrt

Majdnem minden koktél, amelyet elkészítünk, tartalmaz erős, savanyú összetevőt és ehhez teszünk hozzá édes és esetleg „könnyű” alapanyagot.

Bátran kísérletezzetek, fontos, hogy ne feladatnak, hanem szórakozásnak éljétek meg a koktélkészítést. Érdemes egyszerűbb, klasszikus koktélokkal kezdeni, amelyeknek kevesebb összetevője van. Ilyenek például a Sour koktélok, amelyek könnyen elkészíthetőek, frissítő, látványos italok és mindenki megtalálhatja közöttük kedvencét.

Összeszedtem nektek legismertebb Sour Italokat, ezek elkészítéséhez néhány kulisszatitkot is elárulok, amelyeket Morafcsik Pétertől tanultam. Ha ezeket betartjátok, biztosan kiváló italokat fogtok készíteni.

untitled.png

Minden Sour ital három alapösszetevőből áll és mindennek a kulcsa a megfelelő cukor-citrom (a fent említett savanyú és édes) aránya. Ha rátaláltok az italotok „cukor-citrom” harmóniájára, nyert ügyetek van, már csak a hozzátok legközelebb álló alapszeszt kell kiválasztanotok. Az alapszesz választása teljesen megváltoztatja a Sour-od ízvilágát, küllemét, sőt még a pohárhasználatot is befolyásolja. Sour készíthető például whiskyből, ginből, rumból vagy akár cognacból is.

WHISKY SOUR

A whisky sour az egyetlen sour, amihez Old Fashioned, vagy más néven Whisky-s pohár használata javasolt. Ez egy férfias ital, egy igazi időtlen klasszikus. Kellemes elszürcsölgetni a bárpultnál, de akár otthon egy esti beszélgetéshez is kiválóan passzol. Whisky Sour pontos receptjét itt találjátok.

Y POHARAS SOUR-OK: rum, konyak vagy tequila alap

Y pohárban különböző alapszeszből készített Sour-okat szolgálunk fel. Rum alapszeszből készül a Daiquiri, a Side Car pedig Cognac és Cointreau keveréke. Ernest Hemingway kedvenc itala volt egyébként a klasszikus Daiquiri. Havannában az El Floridita bárban az italt saját ízlése szerint fogyasztotta. A bártender a kérésére az 1 rész cukor és 1 rész citrom harmóniát megváltoztatta és cukormentesen, nagyobb kiszerelésben kérte az italt, citrom és grapefruit valamint egy kis cseresznyelikőr hozzáadásával. A legenda szerint előfordult, hogy egy-egy este 16 Daiquirit is elfogyasztott. A kísérletezést ajánlom mindenkinek, de ezt a mennyiséget semmiképpen sem javasolom!

Maradjunk is az íróknál, de váltsunk alapszeszt: a legismertebb tequila alapú Sour, a Margarita. Az elmondások szerint Jack Kerouac kedvenc itala volt. Legismertebb könyvei mellett (nekem az Úton tetszett a legjobban) egy érdekes mondása is fennmaradt, valahogy így szól: Ne azért igyál, hogy berúgj, hanem azért, hogy élvezd az életet. („Don’t drink to get drunk, drink to enjoy life!”)

cocktail-sours.jpg

Fotó: Bon Appetit

GIN ALAPÚ SOUR-OK

A legismertebb gin alapú Sour-ek, a Tom Collins és a Sloe Gin Fizz. Mindkét italban tökéletesen érvényesül a „Sour formula”, azaz a cukor-citrom harmónia, mindkettő egy frissítő könnyű alkoholos ital. A két ital különböző módon készül, az egyiket shakeljük, míg a másikat keverjük. A Gin Fizzbe nem kell jég és kevesebb szódavizet teszünk, míg a Tom Collinsba több szóda kerül és jéggel szolgálják fel

Egyébként a Gin Fizz számos újragondolt verziója ismert a bártenderek között. Egy klassz bárban nyugodtan kérhetitek a bártendereket, hogy használják a kreativitásukat egy-egy Gin Fizz elkészítése során. Például tojásfehérje hozzáadásával készül a Silver Fizz, tojássárgájával pedig a Golden Fizz. Ha a szóda helyett száraz pezsgőt teszünk, akkor az italunk Diamond Fizz lesz. Egy két csepp menta likőr hozzáadásával a Gin Fizz-ünk máris átalakul és egy laza Green Fizz-t ihatunk.

 A MENTA

Folytatva az előbb említett menta ízesítést, nem hagyható ki a felsorolásból az egyik legismertebb Sour, a Mojito. Ezt az örök nyári slágert menta levéllel és rummal készítik. A Mojito hűsítő, mentás íz világát sokan ismerjük és szeretjük is. A klasszikus és jól bevált receptet meg lehet úgy is bolondítani, ha más alapszeszt választunk. Ha tequilat teszünk bele rum helyett máris elkészült a Mexikói Mojito, de a fehér rum helyett barna rumot is választhatunk. Az Angol Mojitoban a gin az alapszesz, sőt a görögök is készítenek Mojitot, természetesen Metaxából.

mojito.jpg

Az én kedvenc Sour-em a White Lady, ezen az italon kísérleteztem ki a számomra megfelelő cukor-citrom arányt. Mostanában már tojásfehérjét is használok az ital elkészítéshez. Szépen lassan haladok előre és egyre jobb Sour-eket készítek, mindenki nagy örömére.

Végre itt a hétvége, ezért biztosan készítek egy-egy white lady-t magunknak. Ajánlom, hogy ti is válasszatok a fent felsorolt italokból egy sour.t a hétvége örömére.  

A bejegyzés trackback címe:

https://szomjasutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr7512911059

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Buli van ma éjjel! 2017.10.02. 10:23:46

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Buli van ma éjjel, mindegy, hogy kit kérdezel, itt mindenki magától élvez el. A klassz fiúk itt is sorban állnak, a rossz lányok néha jobbra vágynak! - a Kozmix tudja, Budapest bulinegyede még nem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása