Szomjas Utazó

Mi a Whisky?

2017. szeptember 22. - Orosz Bogi

A whisky gabona erjesztésével, lepárlásával és többnyire, tölgyfahordóban történő érlelésével készült alkoholos ital. 

whisky.jpg

Az első whisky készítésre utaló írás 1494-ből, Skóciából származik. IV. Jakab skót király jegyzéke szerint Friar John Cor szerzetes 8 hordó malátát kapott a királytól „aqua vitae” (azaz az élet vize) előállítása céljából. Hosszú évek során számos fajta whisky születetett és különböző szempontok alapján csoportosíthatjuk őket. (Például: a cefre összetétele, a lepárlás módja, az érleléshez használt hordók típusa sőt a földrajzi eredet is számít.)

whisky_fajtak.jpg

A legismertebb whiskygyártó nemzetek közé tartozik Skócia, Írország, Kanada, USA, de a egyre népszerűbbek a japán vagy egyéb távolkeleti whisky-k is. Sőt Magyarországon is készítettek már whisky-t a Békési Manufaktúrában.

magyar_whisky.jpg

Az ismert nagy régiókból származó whiskyket nem csak az eredetük különbözteti meg, hanem az elkészítési módjuk is más. Továbbá eltérő gabonát használnak a gyártás során, amely whisky-típustól függően lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza, kukorica vagy ezek keveréke. Egyetlen ismérv közel azonos, az pedig a minimum érlelési idő, amely minimum 3 év egy nap, bár az amerikai whiskey fajták esetében 2 éves érlelés után a termékek palackozhatók és forgalomba hozhatók.

A skót whiskyket legalább kétszer, némely esetben háromszor párolják le. A skóciai látogatásom során (erről itt olvashatsz) megtudtam néhány whisky készítésre vonatkozó "kulisszatitkot", például, hogy a lepárló üstök formája, nagyban befolyásolja a whisky ízét és az sem mindegy, hogy Speyside melyik tiszta, gyorsfolyású patakjának vizét használják.

 glenfiddich_distilling.jpg

A Scotch megnevezést kizárólag Skóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érlelt whisky viselheti. Az ír whiskey-k esetében háromszoros lepárlást végeznek.

Az amerikai whiskey alaptípusa a grain whisky, összetételében a kukorica és a rozs a meghatározó. Lepárláskor általában nem készítenek 80%-nál nagyobb alkoholtartalmú párlatot és a nem kukorica whiskyt legalább 2 évig érlelik új, belülről elszenesített tölgyfahordóban. A Tennessee whiskey-t a lepárlás után általában cukorjuharból készített faszénen keresztül csepegtetik (szűrik), mielőtt a fahordóban érlelnék.

A kanadai whiskyk selymesebbek és lágyabbak, mint a többi whisky típus, közös jellemzőjük a  rozsmaláta használata, ami könnyebb ízt biztosít az italnak. A jogszabály értelmében kanadai whiskyt Kanadában kell gyártani, erjesztett gabonaszemek felhasználásával és legalább három évig kis fahordókban kell érlelni

Összefoglalva, a világ különböző whiskyjinek (whiskeyjeinek) sajátosságait 6 fő szempont határozza meg:

  1. A gabona fajtája
  2. A lepárló berendezés fajtája és a lepárlás módszere 
  3. A felhasznált víz minősége
  4. Az érleléshez használt hordó alapanyaga és minősége
  5. Az érlelés időtartama
  6. Az érlelés során a whisky / whiskeyvel érintkező levegő minősége

 

Whisky készítés fő állomásai:

whisky_keszites_folyamata.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szomjasutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1512886118

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Basszus, Bacchus 2017.09.25. 13:52:58

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Nem nevezhetlek igazi Bacchusnak. Hasonlítasz inkább bakhoz, mint nektárhoz. Miattad irtották ki a kelták a szőlőt, hogy gabonából italt készítsenek maguknak. Igen, a Heti sajtó ezzel Flavius Claudi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása