Ezt az italt a rum őshazájában, Kubában készítették először, a Spanyol-Amerikai háború alatt.
A legenda szerint Santiago de Cuba melletti fémbányában dolgozott az ital első elkészítője Jenning Cox bányamérnökként. Történt egyszer, hogy amikor a főnöke látogatóba érkezett hozzá, éppen nem volt kéznél a főnök kedvenc itala, a gin. Jobb híján kénytelen volt rumot felszolgálni. Mivel akkoriban a rumnak még kellemetlen mellékíze volt, az italt cukorral és citromlével keverte össze.
Ezt az igazi karibi ital, 1902-ben mutatták be először New Yorkban és onnan indult hódító útjára. Ma már a világ egyik legismertebb koktélja.
Santiago de Cuba környékén még egy tengerpartot is elneveztek róla. Az ital nagy kedvence volt Ernest Hemingwaynek és John F. Kennedy elnöknek.
Az alap Daiquiri összetevői:
4,5 cl Rum
2 cl citromlé vagy limelé
0,5 cl cukorszirup
Készítése: Az összetevőket shakerben jéggel összerázzuk, és koktélos pohárba szűrjük.
Díszítése: lime-karika
A klasszikus változaton kívül készíthetünk Fruit vagy a Frozen Daiquirit is. Az első esetében a receptúrában a cukorszirup helyett gyümölcsszirupot használunk, míg a Frozen Daiquirinél az italt blenderben készítjük zúzott jéggel és friss gyümölcsökkel.